Ouders en sportende kinderen

“Ouders? Niet alleen sportende kinderen maar ook bestuurders en trainers kunnen hen soms wel achter het behang plakken. Nu eens tonen ze nauwelijks interesse, dan weer zijn ze al te zeer betrokken. Ouders? Ze beschouwen de sportclub als weekendkinderopvang of staan te schelden en te vloeken langs de lijn en adviseren grensrechters om hun stok op te bergen op een plek die de Schepper daar nadrukkelijk niet voor bedoeld heeft. Ouders? Ze sloven zich uit om thuis en op de club alles draaiende te houden. Ouders? Vaak zijn ze de stille kracht op de achtergrond, de veilige basis om op te bouwen, want wie rijdt het kind anders naar die uitwedstrijd en werkt zich een slag in de rondte om de jeugddroom van zoon- of dochterlief waar te maken? Of is het de projectie van de eigen lang vervlogen hunkering naar succes en glorie? In dit boek gaan diverse (top)sporters, trainers, bestuurders en andere (ervarings)deskundigen op zoek naar de talrijke dilemma’s waarvoor ouders en hun sportende kind zich geplaatst zien, op weg naar dat hoogsteigen plafond in zowel de breedte- als de topsport. Ouders? Je kunt niet met ze én niet zonder ze.”

Dit actuele thema (zie hieronder de kick-off van een nieuwe SIRE-campagne) wordt ook verwoord in het boek “Langs de lijn of erover? Ouders en sport”.

 

Start campagne ‘Geef kinderen hun spel terug’

08 Sep 2011

NIEUWE SIRE-CAMPAGNE MAAKT WANGEDRAG LANGS HET SPORTVELD BESPREEKBAAR

Opgekropte doordeweekse stress een van de oorzaken van schreeuwen langs de lijn

Amsterdam, 8 september 2011 –SIRE (Stichting Ideële Reclame) start vandaag een nieuwe campagne met het thema ‘Geef kinderen hun spel terug’. In de campagne staat opgekropte doordeweekse stress als een van de oorzaken van negatief gedrag van (veelal) ouders langs de sportvelden centraal. Een belangrijk doel is bovendien het bespreekbaar maken van het soms te fanatieke gedrag van een deel van de ouders. Uit recent onderzoek van TNS NIPO in opdracht van SIRE blijkt dat slechts 15% van de ouders van sportende kinderen geen moeite heeft andere ouders aan te spreken op hun negatieve gedrag langs het sportveld.

Bijna de helft (46%) van de ondervraagde ouders ergert zich in meer of mindere mate aan het gedrag van andere ouders langs de zijlijn. Dat blijkt uit recent onderzoek onder 817 ouders met sportende kinderen. Het gaat hierbij om het opjutten van kinderen, vloeken en schelden, het wijzen van de scheidsrechter op een verkeerde beslissing en het in woord en gebaar bekritiseren van de teamleiding. Kinderen hebben daar last van.

Ieder jaar is er nieuwe instroom van sportende kinderen, die met het fenomeen wangedrag van ouders langs het sportveld te maken krijgen. Daarom heeft SIRE besloten de campagne ‘Geef kinderen hun spel terug’ de komende jaren te blijven herhalen, om mensen opnieuw wakker te schudden en te voorkomen dat de kwestie uit het oog verloren wordt. Ieder jaar zal een andere factor die bijdraagt aan het negatieve gedrag uitgelicht worden. Dit jaar is dat de doordeweeks opgebouwde stress, die zich uit in het weekend.

Doordeweekse stress als oorzaak
Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de ouders (57%) erkent dat doordeweeks opgebouwde stress een van de factoren is die bijdraagt aan negatief gedrag van ouders langs de velden in het weekend.

Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg zegt hierover: “Sport en spel is goed voor je hersenen, ze zorgen ervoor dat de netwerken in je hersenen kunnen ontwikkelen. Stress daarentegen, kan de hersenen kapot maken. Het lijkt me dat iedereen het beste voor zijn kind wil. Geef kinderen daarom hun sport en spel, maar niet de stress van ouders.”

Bespreekbaar maken
Uit het onderzoek blijkt slechts 15% van de ouders van sportende kinderen geen moeite heeft andere ouders aan te spreken op hun negatieve gedrag langs het sportveld. Slechts 4% geeft aan wel eens aangesproken te zijn op zijn/haar negatieve gedrag.

Bram Lomans, hockeyer zegt hierover: “Als jonge voetbalvader kom ik op veel voetbalvelden. Collega-vaders/moeders aanspreken op hun gedrag werkt zeer verhelderend. Vaak hebben ze niet in de gaten wat ze voor (negatieve) invloed hebben op hun kinderen.”

Pim Slierings, directeur SIRE zegt hierover: “Hoewel de meeste ouders zich voorbeeldig gedragen langs de zijlijn, is er nog steeds een groep die met hun wangedrag te ver gaat. Dit heeft een negatief effect op de kinderen in het veld. Met deze campagne helpen we ouders – en in tweede instantie begeleiders en coaches – om elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag. Daarmee gaan we een stap verder dan 2007, toen de nadruk op bewustwording lag.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *