Nieuwe wondertape?

Je ziet steeds vaker inline-skaters en andere (top)sporters met het kleurige kinesiotape op been, kuit, arm of schouders. Voetballers, tennissers, volleyballers en ga zo maar door zien we de kinesiotape ook steeds meer en meer gebruiken. Kinesiotape lijkt een kleurig en modern middel tegen blessures en om beter te presteren.

Kinesio Taping komt van oorspong uit Japan; het is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van speciale tape. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen. Kinesiotape is 25 jaar geleden ontwikkeld door de Japanse chiroprakticus en kinesioloog Dr. Kenso Kase. Het verschil tussen de gewone sporttape en de Kinesio Tape ligt in het feit dat de Kinesio Tape rekbaar is tot 130-140 % van de oorspronkelijke lengte. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, dit leidt tot drukverhoging. De kinesiotape is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de tape de huid een stukje optilt.  Functies van kinesiotape: pijndemping, steun aan spieren en gewrichten, verwijdert oedeem, corrigeert gewrichten en weefsel.  Voordeel van deze methode is dat de tape kan dagen blijven zitten. Dit heeft als voordeel dat er een 24 uurs-herstel plaatsvindt in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Vaak wordt er zelfs mee doorgetraind. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en gewicht van de huid, is hypoallergeen, ademend en bezit geen contra-indicaties voor het gebruik.

Wat veel mensen niet weten is dat de klachten waarvoor kinesiotape een goede behandelmethode is, heel verschillend van aard zijn. In de fysiotherapie wordt de de kinesiotape gebruikt als nabehandeling bij blessures, zweepslag of spierpijn, bij het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen,  ( oedeem en hematomen ), correctie van houding en  behandeling van klachten door overbelasting zoals RSI, tennis- of golfelleboog. Ook de knie, kuit, schouder, lage rug en heup wordt regelmatig met kinesiotape behandeld. Kinesiotape wordt ook gebruikt voor neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, evenals preventief tapen. Kinesiotape is daarmee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken. Is daarmee deze tape de nieuwe wondertape?

Door de positieve werking van kinesiotape op het onderhuids bindweefsel, is de tape uitermate geschikt voor het behandelen van allerlei chronische en acute blessures. De werking van de tape wordt volgens deskundigen alleen versterkt als het tapen gekoppeld wordt aan gerichte mobilisaties en een gericht oefenprogramma. Wil je goede resultaten behalen met kinesiotapen dan is een goede kennis van anatomie en fysiologie een vereiste. Het is een onderdeel van een totaalprogramma en niet simpelweg een tape plakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *