Indoor training op inline-skates 2013

Om een vliegende start te kunnen maken richting het inline-skate seizoen zijn we gestart met het onderzoeken van de indoor trainingsmogelijkheden in de gemeente Gouda. Daarvoor zijn we in contact getreden met de verschillende instanties, zoals beheerders van sporthallen, fabrikanten van sportvloeren, verenigingen en de KNSB

Los van de beschikbaarheid van de accommodatie is voor een beheerder de voornaamste vraag of inline-skaten schade kan veroorzaken aan de vloer. Het was dus zaak om op basis van een inventarisatie door het land informatie te verzamelen over of er sprake van een verhoogd risico is met inline-skaten op een vloer van een sporthal. De verschillende andere beheerders en verenigingen meldden geen schade tijdens ons “rondje langs de velden”. Sterker nog: een geïnterviewde sporthalbeheerder meldt dat zaalvoetbal (zwarte strepen), volleybal (gat in de vloer a.g.v. het laten vallen van een paal) en schoolactiviteiten eerder schade veroorzaken. Er zijn geen schades bekend ten gevolge van het verantwoord rijden met (schone) skates op een sporthalvloer.

De eveneens geraadpleegde KNSB beschikt nog niet over informatie over indoor training op inlineskates maar verwees ons wel door naar het Instituut voor Sport Accommodaties. De contactperoon aldaar sprak op persoonlijke titel want het was het soort vragen die normaal niet gesteld werden (…..) maar in de 25 jaar inspectie-ervaring was hij nog nooit een verhoogd risico tegen gekomen als het om inline-skaten gaat. De vraag voor hem was meer welk type vloer rijders prettig vonden om op te rijden.

Fabrikant Descol geeft desgevraagd uitgebreide informatie. Op de vraag welke vloer deze fabrikant zou neerleggen als ze het verzoek kregen een inline-skate baan aan te leggen kwam als antwoord: Elite Performance 65XLS. Zij konden ook vertellen dat een dergelijke vloer ook in onze gemeente lag. Uitgevoerd op een houten ondervloer met daarop 4mm rubber en 2mm PU.

Een aantal verenigingen heeft ervaring met indoor training. Deze verenigingen hebben geen ervaring met schade. De rijders rijden gewoon op hun buiten-skates. Alles moet zand-, modder- en vetvrij zijn. Als er zand aan de wielen zit, hebben de rijders daar zelf last van want dan gaan ze glijden. Verder kijken de rijders zelf welke wielen (road, piste, regen) het best bevallen.

De eerste test van de vloer in Sporthal De Zebra in Gouda verliep erg goed, binnen géén tijd hadden de rijders zich aangepast aan de andere omstandigheden. Het vervolg is een vijftal trainingen, ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. 2013 Is een testjaar betreffende de indoor trainingen. Na evaluatie met rijders en trainers wordt beoordeeld of het indoor trainen, op deze locatie, in 2014 een vervolg gaat krijgen. De vooruitzichten hiervoor zijn positief.

Bekijk hier een filmpje van de eerste training.

Inline-skate Commissie SC Gouda

Maart 2013

Een gedachte over “Indoor training op inline-skates 2013

  1. Robert Huiting

    Grappig, paar jaar geleden ben ik daar ook mee begonnen. Bij Olympos (uithof -Utrecht) hebben we toen een hal gereserveerd. Was erg leuk om te doen. Echter die vloer was erg zacht en dus zwaar om op te rijden. Later ben ik op zoek gegaan naar een sporthal met houten vloer. Die vond ik in Nieuwegein. Alles geregeld met de gemeente voor de reservering, alleen toen de eigenaar er lucht van kreeg mochten we uiteindelijk toch niet op die vloer ;-( Terwijl er wekelijks een rollerskate team danspasjes op deed….daarna heb ik er geen energie meer in gestopt, maar kijkend naar die Amerikaanse indoor skate wedstrijden leek het me toch een fijne winterbesteding….

    Robert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *