Belastbaarheid van jonge sporters

Wieteke Cramer schreef op 19 oktober 2011 dit artikel voor schaatsen.nl

Het artikel is gericht op jeugdige schaatsers, maar de context geldt ook voor andere sporten.

“Wat is de huidige visie omtrent belasting/belastbaarheid bij het trainen van jeugdig talent?”

De laatste jaren is er veel veranderd in de schaatssport.  Vernieuwing van materiaal en trainingsvormen. Maar ook is er sprake van professionalisering van de sport. Jonge sporters verhuizen naar Heerenveen om zoveel mogelijk met elkaar te kunnen trainen. Nu is de vraag, wanneer mag die professionalisering toetreden bij een jonge schaatser?

Bij teveel training is de kans op overbelasting groter. Blessures spelen op, of een sporter raakt zelfs overtraind. Wanneer wordt de belasting bij een puber (10-14 jaar) teveel? Tegenwoordig wordt er in die leeftijdsgroep al meer dan twee keer in de week geschaatst. Gaat dat niet ten koste van de schaatstoekomst?

Een lastige vraag die veel antwoorden kent. We vroegen het  Dr. Michel Brink, docent bij Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Brink coördineert onderzoek naar de optimalisatie van sportprestaties bij het Instituut voor Sportstudies aan de Hanzehogeschool in Groningen.

“De optimale trainingsbelasting is afhankelijk van de individuele belastbaarheid van talentvolle schaatsers. Daarbij komt ook het herstel van de training om de hoek kijken. Hoe herstelt een kind zich fysiek van iedere training. Dat is nog wel eens verschillend. Maar niet alleen het fysieke aspect is hierbij belangrijk, maar ook het psychosociale aspect, oftewel wat doet een kind allemaal nog naast zijn sport. Slaapt iemand wel genoeg of is er stress voor een belangrijk examen.”

Herkennen

“Overbelasting bij jonge sporters zou sneller te herkennen zijn door alle aspecten zorgvuldig in kaart te brengen door middel van een trainingsdagboek. Daarin wordt bijvoorbeeld vermeld in hoeverre de sporter is hersteld van de vorige training en hoe zwaar trainingen worden ervaren. Deze informatie kan overzichtelijk in grafieken worden gepresenteerd en worden gekoppeld aan individuele prestaties. Zo kan een individueel trainingsprogramma worden opgesteld en indien nodig worden aangepast om overbelasting te voorkomen.”

Schaatstrainer Jeroen van der Lee werkt mee aan het Talent Herkenning en Ontwikkelings Model van de KNSB. Ook voor hen is het een interessante vraag hoeveel een jonge schaatser belast mag worden. “We zien bij de gewesten van de KNSB een duidelijk stijging van schaatstrainingen in de week. In Noord Holland kiezen ze er zelfs al voor om vijf keer per week met de jeugd op het ijs te staan.”

“Ik ben daar geen voorstander van.Voor de motoriek van schaatsers op jonge leeftijd is het goed om je breed te ontwikkelen. Dit betekent veel verschillende sporten. Dus fietsen, hardlopen en schaatsen en geen eenzijdige belasting. Wat mij betreft kan drie ijstrainingen op elke leeftijd wel, mits je veel variatie in andere bewegingsvormen er naast hebt. En dat stapsgewijs opbouwt!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *